fredag 3 maj 2013

Färgning av retrovagnens sittdel

Nä jag pallade inte att ha sittdelen så där skitig och solblekt. Den var bortom "kattvätt" och jag funderade på att följa rådet med palettfärger som man baddar på för att få en jämn nyans. Men det kändes konstigt att köpa en nyans som passade den solblekta översidan, det är ju ändå inte orginalfärgen om man säger så. Jag vill gärna börja med en ren sits och man vet inte hur många svuviga näsor som torkats av på detta tyg. Jag bestämde mig för att sprätta lös och tvätta, sedan färga sitsen.  
  
 
Här der man hur skitig den verkligen är och hur solblekt det är på armstödet.
 
 
Bort med nitar och klammer

 
Sittbrädan i plywood

 
Jag köpte färg på Konstnärsshoppen. De hade inte orange så jag köpte en "Mandarin" och en "korall". Ett kilo textilfärgningssalt köpte jag på kupan igår. Ibland har man tur.
 

Efter en sväng i tvättmaskinen ser den redan mycket jämnare ut i färgen och fantastiskt mycket renare så klart. Jag tvättade med vanligt kulörtvättmedel och satte en hel del Vanish på de skitigaste ställena innan jag stoppade den i tvättmaskinen.


Flytande färg och fixpulver. Den fuktiga sittdelen lades i maskinen igen och förpackningarna med medlen placerades på tyget i trumman. På allt ströddes ett kilo textilfärgningssalt och så satte jag maskinen på 40 grader.

 
Spänningen var oooolidlig!


Så här blev det! Den är inte riktigt så röd som på bilden och den ljusnar nog lite när den torkar. Jag är riktigt nöjd! Färgen är jämn och tyget verkar inte ha tagit stryk fast den fått gå tre gånger i maskinen. Jag tvättade den en sista gång för att få bort överflödig färg. Så här i efterhand hade det nog räckt med två paket "Mandarin". Nu får den torka plant så får jag se om den har hunnit torka till i morgon.

 
Före och efter bredvid varandra. Jag skulle också få hjälp av min far att sätta ihop den sen. Jag kommer med all säkerhet att visa bilder på den sedan.
 
Imorgon far jag och hälsar på min lillasyster i Skellefteå för att fira hennes födelsedag men på söndag är det megaloppis på Nolia. Det är även auktion i Obbola, John Kelly´s.
 
God jakt RetroUmeå!

3 kommentarer:

 1. Ett litet tips bara, det är klädbytardag i Skellefteå på travet idag ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hade verkligen varit något men fick tyvärr inte tid att fara. Var du där? Imorgon blir det Megaloppis i Umeå på Nolia.

   Radera
 2. Den blev ju jättefin! Snyggt med orange! =)


  SvaraRadera