lördag 9 november 2013

Vaudeville 2014

Lördagen den 18 januari 1014 är en dag som är märkt i min almanacka. Då är det Vaudeville i Umeå. Tyvärr missade jag att delta förra gången det arrangerades men denna gång siktar jag på att gå.
 
Det bjuds på en hel massa uppträdanden. Vad sägs om svärdslukerska, magdansöser, flamencodansöser, fakirkonster och mycket, mycket mer. Besökarna uppmuntras klä sig i tidsenliga kläder och självklart måste man klä upp sig i någon snygg 20-30-tals stass för en fullständig upplevelse.
 
Arrangemanget finns på Facebook under namnet Vaudeville 2014, där kan ni läsa mer och se vilka som kommer.
 
Så här skriver de själva om arrangemanget
 
"Som en kickstart på kulturhuvudstadsåret sätter Teater Mycel upp Vaudeville 2014, en soirée i för- och mellankrigstidens provokativt dekadenta och gränsöverskridande anda. Under en kväll kastar vi Studion ett sekel bakåt i tiden med all den extravaganta galenskap som hör tiden till i en blandning av burlesk, komedi och vintageperformance.

Både lokala och inresta artister bjuder på dans, musik, komik och fakirkonster med syfte att både roa och oroa. Även publiken uppmanas klä upp sig tidsenligt för att bli...
en del av helheten och ge varandra den ultimata upplevelsen av eran. I foajén finns möjlighet att bli förevigad i svartvitt av Photographie Argentique och njuta av härligt knastrig stenkakemusik medan kaffet avnjuts. Under föreställningen sker försäljning av förfriskningar vid borden.

Bland dansarna märks bland annat Dud Muurmand, som för tredje året i rad kommer hit som danslärare och i samband med det förärar oss sin säregna dramatiska magdans, Tanja Tuurala, flamencodansös som heller inte räds att ta ut svängarna samt burlesquegruppen The Peacocks som presenterar stilen som den såg ut före 50-talspinuppornas tid.

Liksom förra året kommer även bl.a Morganas Döttrar, Misty Moon och husbandet The Pumpkin Orchestra underhålla oss. Missa inte detta, vare sig du är vintage-entusiast, queerfeminist, dansintresserad eller bara allmänt nöjeslysten invånare.

Ordinarie jpris 150kr, ungdomar och studenter 75kr."

Biljetter finns att köpa på www.biljettcentrum.se 


 
Så här ser planschen ut


Vad betyder Vaudeville?
 
Vaudeville eller vådevill är ett lustspel med sånginslag, ofta med satirisk eller parodisk tendens. Ordets ursprung är något oklart, men kan komma från franskans voix de ville - stadens ljud eller från en dal i Normandie, Vau de Vire.

Vaudevillegenren minskade i och med ljudfilmens intåg i underhållningsvärlden.
Vaudevilleteater har alla möjliga typer av underhållare; sångare, komiker, illusionister, djurdomptörer, akrobater med mera.

Många av de artister som senare kom att göra radio eller film såsom W. C. Fields, Buster Keaton, Bröderna Marx, Edgar Bergen och The Three Stooges debuterade först inom vaudeville.

Information hämtad från Wikipedia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar