lördag 10 maj 2014

Vi är med i Folkbladet idag

I veckan fick jag ett samtal av en trevlig journalist från Folkbladet. Hon ville gärna intervjua mig om mitt vintageintresse och då främst om gamla barnkläder. Vi fick en trevlig pratstund och fotografen tog många fina bilder på mig och Lillan med vintagekläder och accessoarer.

Foto: Rebecka Uhlin

Mor och dotter klär sig helst i gammalt

UMEÅ. Långsiktigt är målet att sy de flesta kläder till dottern Signe. Susanne Mellberg är över huvud taget galen i gamla kläder.
- Det är en förvaltning av ett kulturarv, säger hon.

Umeåbon Susanne Mellberg är utbildad arkeolog och museolog. Hon är ordförande i föreningen Interaktiv historia och spelar rollspel.
Men intresset för kläder från svunna tider kom med blodet.

Följde med mormor

- Jag följde ofta med min mormor på sommarauktioner och fick ett intresse och en respekt för hantverk, handens flit. Vävt, virkat, stickat och sådant som, oftast, kvinnor i alla tider suttit och arbetat med i sina stugor. Jag har samlat på mig åtskilliga handvävda handdukar och lakan, en del har jag ärvt av mormor. Jag känner värdet i det textila, berättar Susanne.
Under gymnasietiden började hon också att sy för att få en egen stil. Hon köpte loppiskläder och ändrade dem till det bättre.
Och när dottern Signe föddes för 3,5 år sedan blev det en självklarhet att leta retroplagg och att sy kläder även till henne.

Slipper gifterna

- Det är mycket roligare att hitta barnkläder de är oftast finare, roligare och har häftigare mönster. Och Det är skönt att inte vara med i det här massproducerade samhället och köpa nytt på till exempel HM, eller var man handlar. Det är ett miljötänk och återvinningstänk också, säger Susanne som berättar att de på så vis slipper alla gifter som finns i nya kläder.
- De är tvättade åtskilliga gånger. De är mjuka, sköna och färdigkrympta, säger hon.
- Och de är av kvalitet. Nu är det meningen att man ska använda och sedan slänga kläderna och köpa nytt. Förut tänkte man tvärtom, att det ska hålla i generationer. Och det gör det också.

Gamla mönster

Att hitta vuxenkläder i bra skick är inte lika lätt som att hitta barnkläder.
- Men hittar man inte ett plagg så hittar man kanske ett tyg så man kan sy sig något. Sedan försöker jag att använda gamla mönster från 40-, 50-, eller 70-tal. Det är nästan så att man gör sitt eget vintageplagg. Tyg och mönster är gamla men hantverket nytt, säger Susanne som planerar att spara alla kläder för kommande generationer.
Hon har ställt fram en ställning med vackra barnplagg och accessoarer i glada färger och mönster. Signes egen favorit är en jeansoverall med tygmärken. Först hade den tidstypiska utställda ben, men Susanne har sytt muddar på den för att få den mer praktisk.

Vill sy det mesta

Och sy, det gör hon gärna och ofta. Just nu är hon inne i ett stim och syr fyra-fem timmar per vecka.
- Det är väl egentligen ett långsiktigt mål att sy de flesta av kläderna som Signe har. För att det är roligt, man vet var de kommer i från och för att de får så bra passform som man vill, säger Susanne Mellberg.


Så här såg förstasidan ut 
Fint uppslag

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar