onsdag 30 januari 2013

Retro leksaker med själ

Redan innan jag blev gravid började jag samla på gamla fina leksaker. När min flicka kom hade jag en hel del och hon leker flitigt med dom. Självklart blir de grundligt rengjorda och bit, dra och slittestade så att inget är trasigt eller kan falla av när den senare leks med. Personligen tycker jag att äldre lekasaker har mer "själ", kanske för att de har en historia och har lekts med under många år av många barn.

Ofta är leksakerna välgjorda och håller mycket bra. Inget man kan säga om vissa nyproducerade lekasker. Det känns nästan som om det är meningen att de skall gå sönder så att man skall köpa fler. Förut tog man överlag god hand om sina leksaker och barnen hade inte så många. De som fanns var älskade och omhuldade. Vanligast var väl att man hade en älskad nalle eller en docka. Inte det överflöd av prylar som barn idag har. Några av min flickas favoriter är en BRIO Tax och klassiska klossar i trä med bilder, nummer och bokstäver. Dock ingår de godbitarna i en modern arsenal av alldelens för mycket prylar.


I en fin korg får dessa klossar vila mellan lekstunderna


Som en godispåse


Tre favoriter. Trast i trä, Mörkhyad docka och Tax från BRIO

måndag 28 januari 2013

Glittrande skatter

Helgen bjöd på många loppisfynd. På lördagen besöktes Pmu, Återvinningsbutiken och Piias. På Söndagen lockade jag med mig min storasyster Katarina och for på Umåker. Efter att ha tagit fel på tiden (vi var en timme tidiga) besökte vi loppisen på Mantelvägen som brukar vara öppen samtidigt som Umåkers loppis. Väl på plats var det ordentlig kö som väntat och många loppissugna. Lite vänner och bekanta hann vi träffa också vilket alltid förgyller ett loppisbesök. En massa fynd blev det. Jättegulliga röda barnskidor från 50-talet åt flickan min, ljuslyktor från Ittala i klart glas, svarta träskor med kurbitsdekor, handvävda dukar, set med sax i alpacca och fingerborg i silver.

Det bästa och lyckorusframbringande fyndet var dock ett smyckeskrin fyllt av diverse äkta och oäkta smycken. Jag köpte det och sög på karamellen innan jag kikade vad som fanns däruti. Oj vad glad jag blev när det visade sig innehålla fyra halsband av den gröna stenen malakit samt två stela armband med samma sten. Ett par halsband och brocher i tenn, ett delbart stelt armband från Kalevala Koru, tre par manschettknappar och några pärlörhängen. Ett mycket fint halsband i odlade pärlor och ett halsband i korall båda med silverlås fanns där också. En av luringarna var en ring utan stämplar med fin patina och sliten infattad pärla. Den får jag nog ta till en guldsmed för att testa, jag misstänker nämligen att det är guld. En massa annat smått och gott fanns det också i skrinet. Ja ni förstår att jag blev darrig.

Det är inte varje dag man fyndar så fint.


Massor av godbitar
 
 
 

lördag 26 januari 2013

Damernas vintageaccessoarer

Jag blir mer och mer tant. Inte bara för att jag blir äldre utan för att jag använder mer och mer tant- eller rättare sagt damaccessoarer. Jag har samlat på mig en del under åren men det som jag använder flitigast är handväskor a´la 40 och 50-tal. Jag har en hel hög och roterar efter humör. Något annat som jag letar efter på loppis men sällan hittar är fina hattar. Även de måste vara av typen 40- och 50-tal för de sitter på bakhuvudet så att säga. De passar bättre på mitt moderna gigatorhuvud. Annars är det stört omöjligt för mig att hitta hattar. Alla var visst pygméer förr.

Detsamma gäller för vintageskor. Vackra pumps och stövlar finns det ganska mycket av men de är för det mesta i storlek 36! Jag har tur om jag hittar i storlek 39 (eller närmare 40 nu efter barnet föddes, jaiks!). Jag har även en vurm för virkade damhandskar och tänker alltid att jag skall börja använda dem mer regelbundet. Nu är det till och med mode med lösa kragar så det får man ju anamma när man har riktiga vinagekragar i gömmorna. Lite då och då sammanfaller ju ens eget sätt att klä sig med vad som är inne just för tillfället.

För övrigt har det börjat röra på sig på loppisfronten i Umeå igen. Man får lite mer utbud av loppisar nu när Nolia, Umåker och Ersboda Folketshus börjar ha öppet. Imorgon är det Umåker (travet) som gäller. Som vanligt får man vara i tid så man inte riskerar att bli stående utanför. De har restriktioner från brandkåren att inte släppa in för många och det har hänt att jag blivit stående utanför medans de andra kan börja fynda där inne. Inte ok! Dock helt rätt att stoppa intag av besökare när det blir för många. Jag har varit med där inne när det varit helt fyllt med människor och det blivit panikstämning och rockkonsertkänsla. Gamlingar och barn var med allvar i fara.

Idag var jag med bästa S och släckte värsta loppissuget på Pmu, Återvinningsbutiken, Piias och Bazaar.



Hörna med lite accessoarer för beskådan.
Nedan: Virkade damhandskar, Pumps från 20-talet i äkta ormskinn.
Ett par av mina hattar, pärlvirkad krage och en hög damhandskar.






fredag 25 januari 2013

Handtryckt tapet

Åh vad jag gottar mig över att jag hittade dessa. Två rullar handtryckt tapet med vackert mönster i en massa vackra 50-talsfärger. Tyvärr var en av rullarna trasig i kanterna några meter men jag klippte till dom och använde i mina vitrinskåp från ikea. Det är superfiffiga vitrindörrar som heter Billy Morebo där man kan välja att ha helt vanliga vitrindörrar eller använda de medföljande panelerna för att spänna tyg, eller som jag, tapet på dem.

Jag är även sugen på att sätta dem som stänkskydd med plexiglas framför istället för kakel i köket. Jag får se om det blir någonting av det. Kanske passar de bättre någon annanstans. Nu för tiden letar jag alltid efter gamla tapeter på loppis, något som jag aldrig gjorde förut.



Till och med trycktestet är vackert
Härliga färger. Vissa rutor är guldfärgade vilket kanske syns dåligt

onsdag 23 januari 2013

Vackra barnkläder i vintagestil

En av mina laster är fina barnkläder i vintage- och retrostil. Det finns många märken med fina mönster och färgkombinationer, både svenska och utländska märken. Om man är ute efter fina märkesbarnkläder finns en jättebra sida som heter www.oiidesign.se. Priserna är relativt höga men de har ofta 50% rea och då kan man ju passa på om man är ute efter något speciellt. Jag är speciellt svag för dova och pastelliga färger i sekelskiftesstil. Jag tycker också att det är fint med unisexkläder.

På min flicka har jag mycket klänningar och tunikor inte bara för att det är fint utan för att hon har gastrostomi (magsond) och därför är det även praktiskt. Jag är även en "sucker" för fina ytterkläder, kappor, jackor, dufflar i ministorlek för jag menar, något som borde vara stort men är litet är ju helt enkelt gulligt.

Lite bilder för inspiration. Bilderna är lånade från Oiidesign.




Klänning från Emma och Malena


Kappa från Marmar Copenhagen.
Denna köpte jag. Helt underbar enligt mig
 
 
Röda accenter är så fint. Klänning från Naive

 
Supersöt kappa från Livly

tisdag 22 januari 2013

Vårlängtan

Nu är jag trött på vintern! Jag vill att våren skall komma och jag antar att jag inte är ensam. Dessutom är jag hemma med min sjuka lilla flicka som har hosta och feber så jag känner mig lite extra instängd. Jag har börjat fylla luckorna efter julpyntet med vårprylar. Jag är inte så där jätte begeistrad av påsken så jag hoppar på sommarblommor på en gång.

Två fina brevtyngder (på pmu i Umeå) och två blommor av porslin (Köp och sälj facebooksida) som pryder min hylla med familjefoton. De ger en föraning om sommar och gör mig glad. På hyllan har jag fler saker som jag samlar på. Fotoramar, glas- och spegelunderlägg med fina slipade mönster. Dessa brukar dyka upp på loppis för några kronor och jag kan aldrig hålla mig från att köpa dom. Fotoramarna är tyvärr svårare att hitta men jag har satt ihop en rund genomskinlig glasskiva med mönster med ett bokstöd i mässing som vips bums fungerar utmärkt som fotoram. Man tager vad man haver liksom.

Jag sörjer dock fortfarande en rund spegel med vackra mönster som hade upphängning på baksidan och fötter så att man kunde använda den liggande och hängande. Den åkte i backen när ena katten misslyckades med en akrobatisk övning. Men, men man har ju valt att ha de små liven och inte har jag "kattsäkrat" mitt hem heller. Jag har hellre mina fina saker framme så att jag kan se dom, även om en eller annan sak åker i golvet. De allra finaste sakerna får iofs bo i vitrinskåpet på långt avstånd från fumlande små tassar.


Vackra brevtyngder som aldrig vissnar



Ros och nejlika i porslin. Under syns slipade glas- och spegelunderlägg.



Glasunderlägg och brosch.
 I bakgrunden th. min mor och fars bröllopsfoto.
Tv. Min och min mans böllopsfoto

söndag 20 januari 2013

Religiös nostalgi

Jag är själv inte religiös men tycker att vissa kristna motiv är charmiga. Det kan bero på att min mormor var kristen. Jag följde ofta med henne till kyrkan när jag var liten och är uppvuxen med en generell kristen underton. Ja, konfirmerad är jag också. När hon dog ärvde jag en tavla med ett kristet ordspråk och den är en mycket kär ägodel. På ett eller annat sätt har små tavlor, ofta med änglar och barn, nästlat sig in i mitt annars gudlösa hem. Helt okaraktäristiskt enligt min egen åsikt. Jag är väl helt enkelt en religiös nostalgiker.

De två små tavlorna i relief är favoriter.
Fyndade gratis på Returbutiken i Luleå
 
Denna tavla ärvde jag av min mormor.
Ordspråk broderat på papper
 
 
Denna fick min dotter i present.
Tryckt motiv på wellpapp
 
 
Vykort med änglar och barn.
Dessa hittade jag på köp och säljsida på Facebook nyligen.
Kunde inte låta bli.
 

lördag 19 januari 2013

Historiskt återskapande

Jag gillar verkligen när man får möjlighet att att använda sig av sina införskaffade vintageprylar. Jag älskar hattar, handskar, skor och framför allt handväskor.
Vid väl valda tillfällen som vissa klubbkvällar t.ex. Klubb modärn https://www.facebook.com/KlubbModarn tar jag tillfället i akt och spökar ut mig.

Det kanske bör nämnas att jag har ett förflutet inom rollspel och finner stort nöje i att hitta och klä mig i olika tidsepokers mode när tillfälle ges. Nu för tiden är jag vice ordförande i Föreningen Interaktiv Historia. En förening som sysslar med roll- och konfliktspel, hantverk och reenactment (historiskt återskapande). Titta gärna in på vår hemsida http://www.interaktivhistoria.se/.


20-tal för hela slanten

Välkomna till min nya blogg

Vintage, retro, antikt och gammalt, visst är det underbart?
I den här bloggen kommer jag att skriva om mina fynd och andras, om vintage stil- och inredning, mode, arkitektur, textil, inspiration och tips.

Vem är jag då? Jo, jag är en Umeåbo med kärlek till vintage och retro. När tillfälle ges springer jag på loppis och auktioner. Jag är speciellt intresserad av smycken och har en blogg som avhandlar detta i mer detalj. Titta gärna in på vintagesmycket.blogspot.com, men en och annat smycke kommer nog att hitta även till denna blogg.

Jag har inte någon tidsperiod som jag är mer intresserad av utan det som är vackert, charmigt eller roligt finner ett hem hos mig. Jag samlar även på visst porslin, glas och kuriosa. Just nu spanar jag efter Gefles Pigg och Kryss samt Blå vinranka.

Jag har en man och en liten flicka på två år och därför är jag också intresserad av barnrelaterade retroprylar- och kläder. Jag syr gärna barnkläder efter retromönster, eller ritar av och gör egna mönster efter gamla förlagor. Retrotyger är extra roliga att använda sig av och återvinningstanken är en självklar del i mitt skapande och återskapande.

Periodvis säljer jag även sådant som jag köpt på loppis och auktion. Då använder jag mig av www.tradera.com eller någon av www.facebook.com ´s köp och säljsidor för vintage och retro. Jag kommer att tipsa om sådant jag säljer här på bloggen. Kanske hittar ni något som faller er i smaken.

Jag kommer att skriva om det jag tycker är fint och roligt eller kanske fult och tråkigt. Det som intresserar mig helt enkelt. Jag hoppas att jag även får höra era åsikter så skriv en rad och berätta vad ni vet eller vad ni känner för det jag skriver om.

Välkomna till Vintage Spyglass!

En liten del av min samling vintagebroscher